Hyppää sisältöön

Savonlinnan seudun yrittäjiä ja tutkijoita perehdytettiin Euroopan innovaationeuvoston rahoitusmalleihin

Euroopan innovaationeuvosto (EIC) tarjoaa merkittävää rahoitusta tulevaisuuden teknologioiden kehittäjille. Savonlinnan seudulla toimivat yritykset ja tutkijat saivat EIC-rahoitukseen ja sen hakemiseen perehdytystä koulutuksessa, joka järjestettiin teknologiapuisto Nohevassa yhteistyössä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun ja Savonlinnan hankekehityksen kanssa.

Koulutuksen teemoina olivat EIC-ohjelmakokonaisuuteen ja hakemusten laadintaan liittyvät asiat. Lisäksi osallistujilla oli mahdollisuus saada sparrausta omille hankeideoille. ”Kävimme läpi esimerkiksi mikä on oikea hetki, milloin kannattaa lähteä hakemusta viemään eteenpäin. Rahoitushakuja kannattaa kartoittaa hyvissä ajoin, jotta hakemuksen valmisteluun pystyy varaamaan riittävästi aikaa ja resursseja. Mikäli ei halua lähteä vetämään omaa EU-hanketta, on myös mahdollisuus osallistua konsortioihin ja sitä kautta päästä mukaan eurooppalaisiin innovaatioverkostoihin”, kertoo kouluttajana toiminut Janne Kaukojärvi. Hän työskentelee liiketoiminnan kehityspäällikkönä Spinversellä, joka on keskittynyt innovaatiokonsultointiin.

Tavoitteena tulee olla kansainvälinen kasvu

EIC hakee sellaisia innovaatioita, joilla on mahdollisuus merkittävästi muuttaa vallitsevia käytäntöjä tai luoda kokonaan uusia markkinoita. Innovaation ja sitä tekevän tiimin tulee kyetä suuren luokan liiketoimintaan. Kaukojärven mukaan hankkeen lähtökohtana on innovaation skaalautuvuus kansainvälisille markkinoille, rahoituksellisen riskin sekä potentiaalisen markkinan koko. ”EIC ei keskity pelkästään rahoittamaan tuotekehitystä, vaan myös liiketoiminnan kehittämiseen pohjautuvat hankkeet ovat mahdollisia”, Kaukojärvi sanoo.

EIC-rahoitus on tyypillisesti 2–4 miljoonaa euroa ja rahoituksen saajan toimialaa ei ole rajoitettu. ”Kaikki maailmaa parantavat ratkaisut ovat tervetulleita”, Kaukojärvi korostaa. EIC:n kolmeen rahoitusinstrumenttiin sisältyy kuitenkin myös joitakin tiettyyn aiheeseen kuuluvia hakuja, jotka edustavat strategisesti tärkeimpiä painopistealueita, kuten terveys, digitaaliset ratkaisut tai energia, ilmasto ja ympäristö.

Liiketoiminnan kehityspäällikkö Janne Kaukojärvi Spinverseltä kertoi, että EIC-rahoituksesta kertominen on antoisaa ja mielenkiintoista, varsinkin kun Savonlinnan koulutustilaisuuteen osallistujat olivat aktiivisia.

Rohkeasti eteenpäin hakemuksen kanssa

Kaukojärvi korostaa, että tärkeintä on aloittaa rohkeasti eteneminen rahoitushakemuksen kanssa. ”On olemassa alueellisia tahoja, jotka voivat auttaa hankkeen suunnittelussa ja kehittämisessä, ja lisäksi hakemuksen valmisteluun voi saada rahallista tukea Business Finlandilta”, Kaukojärvi opastaa. Vaikka rahoitushakemuksen tekeminen on työlästä, kasvava yritys joutuu muutenkin tekemään samoja asioita eli suunnittelemaan markkinointia, hakemaan rahoitusta ja dokumentoimaan keksintönsä. Siinä mielessä työ ei mene hukkaan, vaikka rahoitusta ei saisikaan.

Savonlinnan koulutustilaisuudessa oli noin 25 osallistujaa ja aihiota hankehakemuksille löytyi viisi kappaletta. Yksi osallistujista oli toimitusjohtaja Mikko Saajanlehto, eLive Ecosystem Oy:stä. ”Tilaisuus oli hyvä, sillä siinä sai päivitettyä tietoa ja näkemystä, mitä olisimme voineet tehdä paremmin aiemmassa EIC Accelerator-haussa”, Saajanlehto kertoi. eLive Ecosystem on ollut jo mukana konsortiohankkeissa. ”Nyt voimme kerätä asioita valmiiksi uutta hakemusta varten, sillä saimme hyvää sparrausta, ja myös valmiutemme pärjätä haussa ovat aiempaa selvästi paremmat EU-konsortiohankkeissa saavutettujen näyttöjen myötä. Nämä rohkaisevat etenemään hankeprosessissa”, Saajanlehto summaa.

Toimitusjohtaja Mikko Saajanlehto eLive Ecosystem Oy:stä oli tyytyväinen EIC-koulutuksen antiin. “Saimme tilaisuudesta rohkaisua uuden hakemuksen tekemiseen”, hän sanoo.

EIC-koulutuksen toinen osa järjestetään 14.3., johon hankerahoituksesta kiinnostuneet toimijat voivat vielä ilmoittautua mukaan. Tilaisuudessa mennään syvemmälle EIC rahoituksen instrumentteihin ja siihen, mitä hakemus vaatii.

Koulutuspäivät järjestettiin osana Noheva – Forest Bio Technology Park Green Grow Up -hanketta. Hanketta rahoittavat Etelä-Savon maakuntaliitto Euroopan aluekehitysrahastosta sekä hankkeen toteuttajat.

Lue lisää hankkeesta: https://elinkeinopalvelut.fi/hanke/noheva-green-grow-up/

Spinverse on Suomessa, Ruotsissa, Saksassa ja Italiassa toimiva yli 100 asiantuntijan innovaatiokonsulttiyritys, joka auttaa asiakkaitaan kasvamaan ja ratkomaan maailmanlaajuisia haasteita innovaatioiden avulla. Yrityksen rahoitusasiantuntijat auttavat asiakkaita hakemaan julkista rahoitusta, löytämään yhteistyökumppaneita ja rakentamaan merkityksellisiä ja edistyksellisiä projekteja.

eLive Ecosystem Oy on vuonna 2016 perustettu savonlinnalainen, kansainvälisesti toimiva terveys- ja hyvinvointiteknologiayritys. Yritys on erikoistunut kosketuksettomaan elintoimintojen mittaamiseen, sensing-teknologiaan, jossa tavoitteena on olla alan globaali markkinajohtaja 2030-luvulla.

Lähteet:

Keksintösäätiö: Euroopan innovaationeuvosto (EIC) jakoi 280 miljoonaa euroa keksinnöille — lisää suomalaisia hakijoita kaivataan – Keksintösäätiö (keksintosaatio.fi)

Business Finland: Euroopan innovaationeuvosto (EIC) – Business Finland