Hyppää sisältöön

Savonlinnan tilinpäätösennuste 2,5 miljoonaa euroa ylijäämäinen

Savonlinnan kaupungin talous jatkaa vahvistumistaan tiukan talouskuurin jälkeen. Kaupunki on toteuttanut noin 13 miljoonan euron tasapainotusohjelman, jolla henkilöstön määrää on vähennetty noin 25 prosenttiyksikköä, noin 300 työntekijää, ja tilojen määrää on vähennetty noin 25 prosenttiyksikköä, 50.000 kerrosneliömetriä. Tämän vuoden tilinpäätöksestä arvioidaan tulevan noin 2,5 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Mikäli Sosteri onnistuu talouden tasapainottamisessaan, niin talous voi olla peräti kuusi miljoonaa euroa ylijäämäinen.

– Savonlinnan haasteena ovat Suomen korkeimpiin kuuluvat sotemenot. Niiden osuus kaupungin kokonaismenoista on peräti 72 prosenttia. Mitä isommaksi sotemenot tänä vuonna jäävät, sitä vähemmän kaupungille jää ensi vuodesta lukien rahoitusta sivistys-, teknisten- ja kehittämispalveluihin, toteaa talousjohtaja Tuula Ahvonen.

Kaupungin taseessa on jo yli 22 miljoonaa euroa ylijäämää ja konsernivelkoja on viime vuosina lyhennetty yli 50 miljoonalla eurolla.

Tälle vuodelle kaupunki pystyi alentamaan verotustaan 0,75 tuloveroprosenttiyksikköä. Kaupunginjohtaja Janne Laineen mukaan tuloveron alentamisen linjaa pitää jatkaa edelleen, jotta vahvistetaan Savonlinnaa asumis- ja työpaikkana sekä luodaan paikallisille palvelualan yrityksille ostovoimaa.

– Verotulokehitys on kasvavaa, koska työllisyystilanne on voimakkaasti parantunut. Elinkeinoelämän kehittämiseen on panostettu. Savonlinnaan saatiin neuvoteltua muun muassa kertopuutehdasinvestointi ja teollisuudella menee lujaa. Savonlinna on niitä harvoja kuntia, jossa teollisuuden liikevaihdon ja henkilöstön määrä on kasvanut. Verotulokehitys näyttääkin olevan peräti kuusi miljoonaa euroa budjetoitua parempi, toteaa Laine.

Savonlinnan teknologiapuisto Nohevaan on valmistumassa uusi puurakentamisen tutkimus-, tuotekehitys- ja testauslaboratorio. Laboratorio sekä teollisen puurakentamisen insinöörikoulutus luovat edellytyksiä Savonlinnassa sijaitsevan Suomen suurimman mekaanisen metsäteollisuuden ja sen tuottaman raaka-aineen jalostusteollisuuden kasvulle. Viime viikolla uutisoitiin uuden MH-Rakenne Oy:n rakennusmoduulitehtaan investoinnista Savonlinnaan.

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamkin Savonlinnan yksikön opiskelijamäärä on nousemassa noin 1500 opiskelijaan. Luonnonvarakeskuksen laajennus on valmistunut teknologiapuistoon ja puun alkiotuotantoliiketoiminnan sijoittumista Savonlinnaan valmistellaan.