Hyppää sisältöön

Sen seitsemän esinettä – Museoväen omat suosikit näyttelyssä Riihisaaressa

Jos saisit valita yhden esineen tuhansien joukosta, mikä se olisi? Tämä kysymys esitettiin Savonlinnan museon henkilökunnalle, ja tulos on nähtävillä Sen seitsemän esinettä -näyttelyssä Savonlinnan Riihisaaressa. Näyttely tekee Savonlinnan museon kokoelmatyötä tutummaksi ja esittelee muutaman, kenties arkiseltakin vaikuttavan käyttöesineen. Niillä jokaisella kuitenkin on oma tarinansa.   

KUVA: KASSAKONE, valmistusaika 1920-30-luku. Dayton, Ohio, USA. Käytetty sotien jälkeen Kiurun siirtomaatavarakaupassa (Olavinkatu 34). Kuva: Savonlinnan museo.

Sen seitsemän esinettä -näyttely syntyi Riihisaaressa uudella tavalla. Liikkeelle ei tällä kertaa lähdetty miettimällä näyttelyn teemaa tai aikarajausta, vaan tiedusteltiin museon henkilökunnalta heidän omia esinesuosikkejaan. Esineisiin liittyviä tietoja, muistoja ja tarinoita alkoikin pian kertyä niin näyttelypalavereissa kuin kahvipöytäkeskusteluissakin. Nämä muistelot päätettiin näyttelyssä hyödyntää. 

Näyttelyn esinetekstit ovat useamman kirjoittajan käsialaa, ja kunkin oma kirjoitustyyli sekä näkökulma aiheeseen jätettiin reilusti näkyviin.

Museon kokoelmien parissa tehtävä työ jää vähemmälle julkiselle huomiolle kuin esimerkiksi näyttelytoiminta. Savonlinnan museon kokoelmatyötä tekevän intendentin, konservaattorin ja museomestarin tehtäväkenttä on laaja, sillä museon kokoelmiin kuuluu 29 000 esinettä, 35 hyllymetriä arkistoaineistoja, 170 000 valokuvaa, 700 taideteosta, 10 000 kirjaa sekä 40 hyllymetriä lehtiä.

Kokoelmatyön arjesta hyvän esimerkin antaa perusnäyttelyn kaupunkipienoismalli, joka on ollut esillä useassa eri näyttelyssä 1980-luvulta lähtien. Riihisaaren remonttien sekä näyttelyuudistusten tieltä sitä on purettu, siirretty, varastoitu ja uudelleenkoottu moneen kertaan. Ennen uudistetun Saimaan Sylissä -perusnäyttelyn avaamista kesäkuussa 2021, museon konservaattori oli jälleen kerran puhdistanut, imuroinut, liimannut ja retusoinut pienoismallia lähes kolmenkymmenen työtunnin ajan.   

Kokoelmien merkitystä ei voi korostaa liikaa: ne muodostavat koko museotoiminnan perustan.

SEN SEITSEMÄN ESINETTÄ – Kurkistus museon kokoelmiin, 25.3.–5.6.2022, Riihisaari – Savonlinnan museo.