Hyppää sisältöön

Sotien välinen Suomi -luentosarja Riihisaaressa

Riihisaaressa toteutetaan vuoden 2019 aikana korkeatasoisen luentosarjan sotien välisen Suomen historiasta, sen poliittisista tapahtumista ja yhteiskunnallisesta ilmapiiristä. Ajanjaksoa väritti vuoden 1918 sisällissodan kahtiajaon jatkuminen ja poliittisten ääriliikkeiden toiminta. Kuulijoille tarjotaan korkeatasoinen ja viimeisimpään tutkimustietoon perustuva luentosarja, jonka esitelmöitsijät ovat maamme eturivin tutkijoita. Kaikki esitelmätilaisuudet ovat kaikille avoimia ja niihin on 5 € pääsymaksu. Luennot pidetään Riihisaaressa.

Luentosarjan avaa tiistaina 5. helmikuuta FT Jenni Karimäki (Eduskuntatutkimuksen keskus, Turun yliopisto) esitelmällään K.J. Ståhlbergin presidenttikaudesta, jossa havainnollisesti käsitellään maltillisen keskustan yrityksiä rakentaa kansallista yhtenäisyyttä vuoden 1918 sisällissodan jälkimainingeissa.

Luentosarjan järjestää Savonlinnan kesäyliopisto, Kansallismuseo / Olavinlinna, Savonlinnan maakuntamuseon ja Pyhän Olavin Kilta ry:n asiantuntijaryhmä. Ohjelman on koonnut dosentti Jyrki Paaskoski.

Luentosarjan aikataulu ja luentojen aiheet:

Ti 5.2. klo 18: K. J. Ståhlbergin presidenttikausi ja kansallisen eheytymisen ensiaskeleet, FT Jenni Karimäki,Ti 5.3. klo 18: Vasemmistoradikalismi Suomessa, prof. Kimmo Rentola
Ti 2.4. klo 18: Lapuan liike, Mäntsälän kapina ja IKL, dosentti Heikki Roiko-Jokela

Ti 3.9. klo 18: Savon poliittinen radikalismi, FM Erkki Kinnunen
Ti 1.10. klo 18: Mannerheimin 1920–1930-luvut, prof. Henrik Meinander
Ti 5.11. klo 18: Olavi Paavolainen ja Euroopan diktatuurit, prof. emeritus Hannu K. Riikonen

Kuva: Anton Rönnberg, Helsingin kaupunginmuseo, CC BY 4.0.