Hyppää sisältöön

Uudistettu Riihisaari houkutteli vuonna 2021

Riihisaaren ja Savonlinnan museon uusi tuleminen kesällä 2021 otettiin avosylin vastaan. Puolentoista vuoden remontin jälkeen 1. kesäkuuta avautunut Riihisaari keräsi kävijöitä reilussa puolessa vuodessa enemmän kuin takavuosina koko vuonna. Uudistuneen museo- ja järviluontokohteen menestyksen syynä olivat mielenkiintoiset näyttelyt, tapahtumat sekä uudet palvelut ja elämykset.

Asiakkaat katsovat laivapienoismallia museonäyttelyssä. Kuva: Riihisaari – Savonlinnan museo / Timo Seppäläinen.
Laivapienoismallinäyttely on ollut syksyn vetonaula Riihisaaressa. Kuva: Riihisaari – Savonlinnan museo / Timo Seppäläinen.

Kesäksi uudistunut Riihisaari kiinnosti peräti yli 33 000 kävijää, vaikka vuosi oli poikkeuksellinen monin tavoin. Koronapandemia esti käytännössä ulkomaalaiset matkailijat, joita normaalisti on miltei neljäsosa kävijöistä. Lisäksi kevään aikana Riihisaari tarjosi palvelujaan pienemmissä väliaikaistiloissa, minä aikana kävijöitä oli vain reilut puolitoistatuhatta. Siksi kesä-joulukuun välinen kävijäryntäys oli merkittävä, myös aiempiin vuosiin verrattuna.

Ihmisen kokoinen museo sekä tasokkaat näyttelyt
Museorakennuksen remontti oli onnistunut ja tarpeen, ja sitä kiittelivät myös kävijät. Uudistettuja tiloja on kehuttu asiakaspalautteissa. Samoin kiiteltiin Riihisaaren monipuolisia, mielenkiintoisia sekä sopivan kokoisia näyttelyitä. Kaikki esillä olevat ehti ja jaksoi kiertää, myös perheen pikkuväki. Kesän näyttelyt, Jukka Rintala – Unelmien matkassa 2021, Kadonnutta Savonlinnaa etsimässä: Signe Brander ja Savon Vincent – Ilmari Aalto 130 vuotta, keräsivät suositteluja janiiden onnistunutta toteutusta kehuttiin. Museolaivat saivat myös uusia ystäviä, kun monet kävijöistä vierailivat Riihisaaressakin ensimmäistä kertaa.

Syksyn vetonaula HIIOHOI -laivapienoismallinäyttely jatkuu vielä tämän viikon loppuun. Lapsille suunnattu Lue minut -näyttely keräsi pitkästä aikaa myös koululaisryhmiä ohjattuihin ohjelmiin. Esa Tuomirannan Junatarinoita ja muita maalauksia sekä Ars Nova ry:n Tulevaisuuden jälkeen kiinnostivat taiteen ystäviä. Marraskuun lopun joulunavaustapahtuma keräsi yli 800 kävijää tutustumaan näyttelyihin sekä muuhun päivän ohjelmaan.

Uusia avauksia yleisölle
Uutena tuotteena Riihisaaressa kokeiltiin kesällä päivittäisiä opastettuja yleisökierroksia. Näillä pääsylipun hintaan kuuluvilla kierroksilla vieraili yhteensä yli 800 asiakasta. Sisäkierroksella saatiin maistiaisia kaikista Riihisaaren viidestä näyttelystä sekä kuultiin museorakennuksen historiasta ja remontista. Pihakierroksella kuultiin Riihisaaren alueen historiasta sekä tutustuttiin museolaivojen tarinoihin.

Riihisaaressa toteutettiin myös pakopelejä, lainattiin asiakkaille soutuvenettä sekä paijattiin lampaita. Toki myös vanhat tutut tervahöyryristeilyt Mikko-laivalla vetivät väkeä. Merkittävässä roolissa Riihisaaren toimintojen kehittämisessä olivat Savonlinnan museon ja Metsähallituksen sekä eri yhteistyökumppaneiden toteuttamat kehittämishankkeet.

Riihisaari Blues uusi menestysfestari
Marraskuun pimeyden keskellä Riihisaaressa tehtiin rohkea musiikillinen avaus, kun maailmallakin mainetta niittäneet blues-artistit keikkailivat ensimmäisillä Riihisaari Blues -festivaaleilla. Bluesviikonloppu otettiin vastaan erittäin innostuneesti ja tapahtumalle toivottiin jatkoa. Kiitoksia tuli myös siitä, että oli yleensäkin lähdetty järjestämään näin upeaa tapahtumaa koronapandemian vuoksi haastavana ajankohtana. Vuosittaiseksi tapahtumaksi alun perinkin suunniteltu Riihisaari Blues koetaan jälleen tulevana syksynä.

Kohti täyttä museovuotta ja edelleen kehittyvää museokohdetta
Ensimmäinen ehjä näyttely- ja tapahtumavuosi uudessa Riihisaaressa on käynnistynyt. Vaihtuvia näyttelyitä, kuten myös erilaisia tapahtumia ja elämyksiä mahtuu Riihisaaren vuoteen useita. Ensimmäisinä uusina näyttelyinä avautuvat tammikuussa Suomen itä valokuvissa sekä Ville ja Anni Löppönen: Kuin muuttuva uni – Maalauksia ja valokuvia.

Riihisaari: www.riihisaari.fi