Hyppää sisältöön

Kauhua öisessä kaupungissa taidelukiolaisten näyttelyssä Riihisaaressa

Millainen maailma herää eloon illan pimetessä, yön hämyssä? Miltä tutut paikat näyttävät, kun valon määrä vähenee? Kuka tai mikä tulee esiin vuorokauden vaihtuessa? Entä ne paikat, jotka näyttävät päivälläkin olevan hylättyjä tai piilossa, alkaako niissä uusi elämä yön saapuessa?

vanhan rakennuksen pienoismalli ja taustalla tiiliseinää
Pienoismalli Seurahuone: Oona Laitinen, Emma Sahlberg, Saima Pitkänen ja Kanerva Kemppinen. Kuva: Anssi Taskinen.

Öinen kaupunki on Savonlinnan Taidelukion Kuvataideilmaisun perusteet 4 -kurssilla toteutettu kokonaisuus. Kurssi vastaa valtakunnallisen KU2 -kurssin (ympäristön tilat, paikat ja ilmiöt) sisältöjä. Öinen kaupunki -näyttely avautuu tänään Savonlinnan Riihisaaressa.

Opiskelijat ovat tutustuneet kaupunkiympäristön rakentumiseen, kerroksiin ja tiloihin. Tältä pohjalta on lähdetty rakentamaan öistä kaupunkia hämärän ja kauhun tematiikalla. Maalauksissa on lähtökohtana Savonlinnan nykyiset ja menneet rakennukset. Tekniikkana akryyli- ja tussimaalaus.

Rakennetut teokset ovat niin ikään kuin kauhuelokuvan kaupunkilavasteita. Näissäkin voi nähdä viittauksia Savonlinnan rakennuksiin fantasialla höystettynä. Materiaaleina pääosin kapalevy, akvarellipaperi sekä vesivärit.

Kauhu teosten teemana kutkuttelee mielikuvitusta pimenevässä syksyssä. Lukioikäisten ilmaisussa voi usein nähdä kauhuelokuvallisia piirteitä: verta, kuolemaa, haamuja tai muita yliluonnollisia asioita. Nyt niitä on saanut toteuttaa luvan kanssa! Toisaalta kauhun tunnelma voi olla myös hiljaista ja hiipivää.   

Rakennukset:

Anni Aholainen, Eh Heh, Arsene Holm, Carolina Huber, Moona Hämäläinen, Valdemar Junell, Maiju Kuosmanen, Teo Kuutti, Vilma Lahtinen, Leevi Leinikka, Remi Manninen, Emilia Muhonen, Ella  Nuutinen, Alexandra Peltonen, Iida Rouhiainen, Sini Salonen, Essi Suomalainen, Inka Tiihonen, Olivia Utriainen, Emilia Vatanen, Elli-Noora Virolainen, Anni Asikainen, Jicke Grek, Heidi Heinonen, Pitja Ikonen, Helmi Kalpio, Kanerva Kemppinen, Iris Lahtinen, Oona Laitinen, Sara Malinen, Meri Pilvi Omenalehto, Lucas Pennonen, Janina Pirhonen, Saima Pitkänen, Emma Sahlberg, Ada Siikaranta, Anna Solehmainen, Sara Tamminen

Maalaukset:

Iiris Harju, Aarni Heinälä, Veena Hälinen, Liina Jerkku, Annariikka Kostamoinen, Maisa Letonsaari, Iiris Liimatainen, Ria Makkonen, Heta Matveinen, Väinö Neuvonen, Kale Nevalainen, Lilja Nikali, Sanni Nuutinen, Riikka Poutiainen, Pyry Pänkäläinen, Emma Repo, Maria Rintala, Benjamin Terkamo, Veera Vartiainen, Venla Vauhkonen

Öinen kaupunki, 6.10.2023–7.1.2024, Riihisaari – Savonlinnan museo.