Hyppää sisältöön

UUTOS-nykytekstiilitaidetta Riihisaareen

UUTOS-näyttely esittelee kahdeksan tekstiilitaiteilijan nykytekstiilitaidetta Savonlinnan Riihisaaressa. UUTOS on katsaus nykytekstiilitaiteeseen ja -taiteilijuuteen tässä ajassa. Se on tekijöidensä näköinen ja tuntuinen kokonaisuus. Tekstiiliä käytetään yhä enemmän nykytaiteessa, ja näyttelyn myötä nykytekstiilitaidetta saadaan tunnetummaksi ja uuden yleisön nähtäville. Perjantaina 5.11. avautuva UUTOS on tekijöidensä perustaman yhdistyksen, Uuden tekstiilitaiteen yhdistys UUTE ry:n esittäytymisnäyttely.

Nykytekstiilitaidetta ja tekijät ympärillä
Venla Martikainen (oik.) teoksensa “All work and no play makes me a dull boy”. Keskellä Tuija Teiska sekä vasemmalla Sunna Kangas.

– Olemme jo pidemmän aikaa halunneet edistää yhdistyksemme toimintaa ja sitä kautta saada tekstiilitaidetta näkyvämmäksi suomalaisessa kuvataidekentässä. Yhteisönä meillä on enemmän voimaa ja yhteisömme onkin tänä vuonna kasvanut roimasti, kertoo kerimäkeläistaustainen tekstiilitaiteilija Venla Martikainen, UUTE ry:n perustajajäsen.

Muut näyttelyn tekstiilitaiteilijat ovat Sunna Kangas, Kaarina Kellomäki, Sonja Salomäki, Tuija Teiska, Tuomas Tiitinen, Päivi Vaarula ja Marjukka Vuorisalo.

Suomalainen tekstiilitaide on vuosisatojen aikana muotoutunut ainutlaatuiseksi monialaiseksi ilmaisumuodoksi. Tekstiilitaide on rajoja rikkova ja rajoja ylittävä taidemuoto. Sen toimintaperiaatteissa yhdistyy visuaalisen ja käsitteellisen taiteen menetelmien lisäksi myös käsityötekniikoita ja niiden variaatioita lukemattomin määrin.

Tekstiilitaiteen kokeellisuus ja vapaus ovat olleet sen merkityksen perusta. Merkitystä lisäävät taiteen valtavirrasta poikkeavat näkökulmat, jotka tuovat usein esiin unohdettujen ja vaiettujen ihmisryhmien tarinoita ja kokemuksia. Inhimillisyys ja ihmisyyden tutkimus ovat tekstiili-ilmaisun ydinviestejä. Nykytekstiilitaide kommentoi myös aktiivisesti ajankohtaisia yhteiskunnallisia aiheita.

Uuden tekstiilitaiteen yhdistys UUTE ry perustettiin ja rekisteröitiin Helsingissä joulukuussa 2014. Tammikuusta 2015 se on ollut European Textile Networkin ja vuodesta 2021 Suomen Kuvataidejärjestöjen Liiton jäsenjärjestö.

Yhdistyksen tarkoitus on kehittää tekstiilitaidetta vapaana taiteena. UUTE ry:n jäseneksi voidaan hyväksyä ammattimaisesti toimiva tekstiilitaiteilija, joka käyttää kuvataiteen kenttään luettavissa teoksissaan tekstiiliä konkreettisena tai käsitteellisenä lähtökohtana

UUTOS-näyttely on yhdistyksemme ensimmäinen yhteinen näyttely, jonka myötä toimintamme vakiintuu ja kehittyy. Samojen tekijöiden osittain sama UUTOS-näyttely oli Forssassa, galleria Moletissa, menneenä kesänä. On ihanaa ja jännittävää tulla pitämään näyttelyä Savonlinnan Riihisaareen, toteaa Martikainen.

Näyttelyä on tukenut Suomen Kulttuurirahasto.

UUTOS – nykytekstiilitaidetta, 5.11.2021–16.1.2022, Riihisaari – Savonlinnan museo.