Hyppää sisältöön

Kasvatuksen ja opetuksen hyväksytyt digitaaliset palvelut

Sivusto on julkaistu ensimmäisen kerran 30. lokakuuta 2023

Opetuksen järjestäjä vastaa oppimisympäristöjen turvallisuudesta sekä tietosuojasta. Päiväkotien, koulujen ja oppilaitosten kasvatus- ja opetustyössä voidaan käyttää vain opetuksen järjestäjän hyväksymiä digitaalisia palveluja.

Digitaalisilla palveluilla tarkoitetaan tässä yhteydessä palveluja, joita käytetään oppilaiden ja opiskelijoiden opetuksessa tai jotka ovat opetustilanteessa oppijan nähtävillä ja/tai kuultavissa.

Jokainen palvelu tarkastetaan ja arvioidaan tietosuojan lisäksi markkinoinnin ja mainonnan osalta. Opetushallituksen ohjeistuksen mukaisesti palvelu ei saa sisältää mainontaa eikä markkinointia.

Sallimme oppijan kirjautua etunimi.sukunimi@edu.savonlinna.fi-käyttäjätunnuksella vain hyväksymiimme digitaalisiin kasvatuksen ja opetuksen palveluihin. Muihin palveluihin kirjautuminen on kielletty, ja olemme sen estäneet, mikäli se on teknisesti ollut mahdollista.

Hyväksyttyjä digitaalisia palveluja voi tarkastella seuraavissa osoitteissa

Oppijat/huoltajat

Oppija ja oppijan huoltaja voivat tarkastella sivustolta, mitä digitaalisia palveluita opetuksessa käytetään. Tiedoksi on saatavilla myös palveluittain käyttöön liittyvät mahdolliset erityisohjeet. Esim. palvelua saa käyttää vain kirjautumatta, palvelua saa käyttää vain oppilaitoksen yhteiskäyttölaitteilla yms.

Ajantasainen lista löytyy osoitteesta: https://privacy.edudata.io/login

Mahdolliset käyttörajoitukset, joilla osaltaan varmistetaan tietosuojan toteutuminen löytyvät kunkin palvelun nimen jälkeisestä “>” painikkeesta.

Sivistystoimen henkilöstö

Opettaja näkee/tietää Savonlinnan kaupungin sivistystoimen kasvatus ja opetuskäyttöön hyväksytyt digitaaliset palvelut.

Opettaja näkee (sininen ”i” ympyrässä) käyttöön liittyvät erityisohjeet tarvittaessa palveluittain.

Opettajalla on mahdollisuus ehdottaa uusia palveluita oman opetuksen tukemiseksi (ehdotus etenee käsittelyyn yksikön TVT-vastuuopettajan/nimetyn henkilön välittämänä).

Kirjautuminen tehdään @edu.savonlinna.fi -käyttäjätunnuksella (ns. google-tunnus). Varhaiskasvatuksessa määritellyillä henkilöillä kirjautuminen on mahdollista @savonlinna.fi-tunnuksella.

Ajantasainen ja ylläpidetty lista löytyy osoitteesta https://compliance.edudata.io/

Meidän tulee huomioida, että lista elää jatkuvasti. Palveluntuottajilla tietosuojan ylläpitäminen on jatkuvaa kehitystyötä. He korjaavat mahdollisia puutteita, joten tänään ”ei sallittu” palvelu voi olla huomenna hyväksyttyjen listalla.

Edudata.io palvelun on avattu lokakuussa 2023. Edudata.io on ns. käyttöönottovaiheessa, joten uusia käyttäjillekin suunnattuja ominaisuuksia tulee lisää lähikuukausina. Tätä sivustoa päivitetään tarpeen mukaan.

Huomioitavaa Edudatan hakutuloksissa

Isot palvelukokonaisuudet

Alla on linkkeinä listat palveluntuottajien ns. ydinpalveluista. Savonlinnan kaupunki on hyväksynyt nämä ydinpalvelut kasvatuksessa ja opetuksessa käytettäväksi. Yksittäisen palvelun osalta tästä syystä Edudatan hakukone ei välttämättä anna “Hyväksytty” tulosta tai ko. palvelu ei näy ollenkaan. Sivuston kehitystyö tältä osin on vaiheessa.

Adobe:

https://helpx.adobe.com/fi/express/using/express-for-education.html (Mikä on Adobe Express for Education? )

Adoben ydinpalvelut

Apple

https://support.apple.com/en-hk/HT208525

Google:
https://workspace.google.com/terms/user_features.html

Microsoft:
https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/products-apps-services

Viranhaltijapäätös

Hyväksytyt digitaaliset palvelut 28.09.2013, § 16/2023